EEN KLANT VOOR JE WINNEN, BEGINT MET EEN GOED GEVOEL

Wat is het verschil tussen Branding en Marketing?

Datum : 27-06-2019

Branding

Het woord 'brand' is de engelse vertaling voor 'merk', en stamt uit de tijd dat de cowboys hun vee brandmerkten om hen te onderscheiden van de rest. Steeds meer bedrijven weten tegenwoordig hoe belangrijk het is om helder te zijn in wie ze zijn, wat ze doen, waar ze voor staan en wat anderen daarvan vinden. Deze identiteit van een organisatie heet ‘Branding’.

Marketing

Marketing kun je omschrijven als het bedenken van de manier waarop je een product of dienst verkoopt of in de markt zet. Het laat zien hoe ziet je product/dienst er uit ziet, wat je usp’s zijn, aan welke mensen je het wilt verkopen?, enzovoort. Op welke manier zet je het in de markt, met welke mensen en middelen en via welke media?


Veel organisaties communiceren alleen wat ze doen. Het ‘waarom’, ‘waar staan we voor’ en ‘met welke idealen’ laten ze achterwege in hun communicatie en marketing. Dit terwijl jouw organisatie nooit precies hetzelfde is als de concurrent. Jouw dromen, visie, missie en vaardigheden verschillen altijd. Dit maakt jouw onderneming uniek en is precies wat mensen en medewerkers bindt aan jouw merk.

De consument kiest tegenwoordig niet alleen op basis van prijs, kwaliteit en service. 'Het goede gevoel' is wat 100% de doorslag geeft tegenwoordig. En om dat gevoel te kunnen oproepen, moet je de branding helder hebben. Dat betekent: een scherp beeld hebben en uitdragen van je identiteit.

Marketing is een belangrijk onderdeel van branding. In ons strategisch en op maat gemaakt programma Brand Your Business Now is marketing de laatste stap in het traject.

In vijf stappen van organisatie naar sterk merk

Wij, NPD Communications, helpen ondernemers en organisaties om zich als unieke brand (merk) te laten zien, en zich te profileren. Vanuit een strategisch en op maat gemaakt programma Brand Your Business Now realiseren wij de gewenste uitstraling en zichtbaarheid voor een organisatie. Dat vertalen we door naar zowel de interne- als de externe communicatie.


Stap 1. Jouw DNA
Hoe ziet jouw bedrijfsidentiteit eruit?

Stap 2. Positionering
Hoe verover je jouw unieke plek binnen de markt?

Stap 3. IJzersterke strategie
Wat is je ideale klant? En wat kun je doen om die naar jou toe te laten komen?

Stap 4. Het effect van communicatie
Wat hoort er nou eigenlijk bij een juiste bedrijfscommunicatie?

Stap 5. - Heldere en strategische marketing
Hoe kun je klanten binden en verleiden tot het aankopen van jouw product?

Weet jij wie je bent, waar je voor staat en waar je voor gaat met je onderneming en wat anderen daarvan denken?


Wat onderscheidt jou van anderen?

Wij geloven dat elke organisatie uniek is, een eigen visie en karakteristieken heeft en eigen ambities nastreeft. En dat het juist die eigenheid is, die mensen verbindt.


Om authentiek te zijn en blijven als organisatie, moet je onderzoek doen naar je organisatie-DNA. Dat is de persoonlijkheid van je organisatie. Als je dat DNA duidelijk in kaart kunt brengen, kun je er namelijk voor zorgen dat het in alle delen van je bedrijfsvoering terug te vinden is. Pas dan kun je als organisatie als een krachtige en eenduidige entiteit optreden, zowel intern in de bedrijfsvoering als extern naar je doelgroep.

Het allerbelangrijkste is compleet helder te krijgen wie je bent en wat je doet. Dat klinkt eenvoudig, maar blijkt in de praktijk niet zo makkelijk te beantwoorden. Trek de vragen in het brede; hoe ziet de identiteit van jouw organisatie eruit? Hoe wil je dat mensen je organisatie zien? Kijkt de buitenwereld hetzelfde naar je onderneming als de mensen die er werken? In hoeverre komt dat overeen met de werkelijkheid? Je zult de antwoorden niet meteen krijgen. Je zult jezelf meerdere keren moeten afvragen wat de wortels van je onderneming zijn. Wat is de kern van je bedrijf? Wat is jouw rol? Wat is je toegevoegde waarde binnen de organisatie?

Het programma Brand Your Business Now bieden wij op twee manieren aan:

In Company

Ben jij ondernemer, groot of klein, of werk je bij een organisatie en wil je begeleiding in company en gezamenlijk aan de slag te gaan om van de organisatie een brand (merk) te maken. Met ons programma gaan we aan de slag en werken we aan een glasheldere bedrijfsidentiteit en daarmee kun je de juiste strategische keuzes maken en richting geven aan communicatie. Het doel is het realiseren van betekenis, identiteit, zichtbaarheid in de markt, wat leidt tot betere klanten en meer omzet.

Online cursus

In vijf weken werk jij naar een heldere branding toe. Elke week krijg jij één opdracht toegestuurd via de mail. Print deze uit en neem er goed de tijd voor. We hebben het programma zo vertaald, dat de cursus heel duidelijk, simpel en bovendien interessant is om te doen! We geven handige voorbeelden, praktische tips en houden een overzichtelijke verhaallijn aan.

>> Vrijblijvend gesprek met een communicatieadviseur inplannen?
Terug naar het overzicht


Dr. Gert Baeyens, ornitholoog, auteur

Het boek over de vinkenbanen van Bloemendaal is zeker niet het eerste boek dat ik geschreven heb. NPD Communications is dan ook een van de vele vormgevers waarmee ik heb samengewerkt. Het is wel de eerste en enige met wie die samenwerking optimaal is geweest! Er kan zoveel mis gaan: 75% van de illustraties in de eerste helft van het boek, afbeeldingen te ver verwijderd van de betreffende tekst, figuren met te kleine, nagenoeg onleesbare letters erin. In dit boek is alles perfect gerealiseerd, in mooie kleuren, het goede formaat.

Tel daar bij op: alle gemaakte afspraken zijn nagekomen en wel op de gestelde tijd! Als dat niet gebeurt, sneuvelen er stukken tekst inclusief hun illustraties. Dan is het boek niet 100% wat je er als schrijver mee bedoelde. In dit geval dus wel!

Wat ook te prijzen valt, is het begrip voor de materie. Over vinkenbanen is zo weinig gepubliceerd dat bijna niemand weet wat dat zijn. Nicole Post en Maarten Jansen hebben zich de stof zo eigen gemaakt dat zij ook de productondersteuning konden verzorgen: de instructies aan de drukker en de boekhandels, de marketing in het algemeen. NPD Communications bieden dus veel meer dan allleen maar vormgeving. Jammer dat ik (nog) geen plannen heb voor een nieuw boek samen met hen!

Dr. Gert Baeyens, ornitholoog, auteur