EEN KLANT VOOR JE WINNEN, BEGINT MET EEN GOED GEVOEL

'Do it yourself – Brand Your Business' Direct zelf aan de slag met de branding van je organisatie

Datum : 19-06-2018

Het is steeds gebruikelijker om dingen zelf te doen, te organiseren, of te produceren. Deze trend is niet nieuw, maar krijgt wel een extra boost door onze ‘doe-het-zelfeconomie’, waarin zelfredzaamheid gestimuleerd wordt. Burgers of organisaties zijn steeds vaker initiator van projecten. Ze worden daarbij geholpen door nieuwe online mogelijkheden; kennis is bereikbaar voor iedereen. Crowdfunding is een veelgebruikt middel om een initiatief te financieren. En door de toegankelijkheid van de diverse media kan iedereen een groot publiek bereiken om een boodschap kracht bij te zetten. Denk bijvoorbeeld aan de oprichting van Vrije Scholen vanuit ouderinitiatieven, de nagellakkende Tijn die geld inzamelde voor onderzoek naar kanker en Hugo Borst die strijdt voor betere zorg voor ouderen.

Branding

Toch zit er een keerzijde aan de doe-het-zelf trend, zeker als het gaat om branding. Branding omvat alles wat een organisatie in kan zetten om uit te dragen wie het is, waar het voor staat, wat het voor ogen heeft en wat anderen daarvan zouden moeten vinden. Zo’n 15 jaar geleden ging je als organisatie of ondernemer naar een reclamebureau om de identiteit van je onderneming te laten vertalen naar een logo, bijpassende huisstijl en communicatiemiddelen. Tegenwoordig kan iedereen in een handomdraai een website bouwen. En dat doen vooral de middelgrote en kleinere organisaties vaak. Ze starten direct met hun organisatie, plukken gratis een logo van internet en bouwen zelf een website. Want een eenvoudige prefab site is inderdaad binnen 5 minuten in elkaar geflanst en de kosten zijn gering. Op social media als Facebook en Instagram posten deze organisaties regelmatig berichten met een gezellige foto. In hun beleving netwerken zij zich een slag in de rondte. Maar toch blijven die hordes klanten uit... Dat komt vooral omdat er geen enkele fundering ligt voor het voeren van een effectieve branding. Vaak weten ondernemers (of leiders van een organisatie) helemaal niet echt wat de identiteit van de organisatie is, wat het doet “tikken”. Ze weten niet goed waar ze voor staan en wat ze concreet willen bereiken. Hun branding is niet goed doordacht.

Is het dus wel zo’ positieve verschuiving die doe-het-zelfeconomie?

Onze mening is: ‘schoenmaker, houd je bij je leest’. Doe vooral waar jij passie voor hebt en waar jij expertise in hebt. Besteed de randzaken uit aan professionals, voor wie jouw branding een passie en expertise is. Voor de branding van je organisatie is het van essentieel belang om glashelder te krijgen wie je bent, en waar je voor staat en gaat. Als je een goede branding voert, ervaart je doelgroep een ‘goed gevoel’. Alles wat je te bieden hebt is dan helder, kloppend en waar. Je kent de ‘persoonlijkheid’ van je organisatie door en door en die straal je ook in alle lagen van je organisatie uit. Je weet exact wie je doelgroep is, waar die zich bevindt en hoe je die bereikt. Je hebt helder voor ogen waar je staat, waar je voor gaat en welke weg je naar je doel brengt. Dat vergt kennis, inzicht en strategische keuzes. En dat is een vak apart. Bovendien houdt het jou af van datgene waar jij je op wilt richten, namelijk jouw eigen expertise.

Maar… Wij begrijpen dat ondernemers zelf het heft in handen willen nemen en houden. Dat ze, om welke reden dan ook, zelf hun eigen branding willen voeren. En dat kan nu ook. We zouden die ondernemers wel met klem willen aanraden om goed voorbereid op weg te gaan. Zorg ervoor dat je weet wat je doet en hoe je diverse marketingstrategieën in kunt zetten om je doelen te bereiken. Om jezelf te profileren in de huidige wereld, met alle (online) communicatiemiddelen, vergt kennis. Denk daar niet te licht over.

De wereld van de marketing en communicatie is totaal veranderd!
De consument begeeft zich voornamelijk online en zoekt meer dan ooit naar zekerheid en vertrouwen. Het imago van een merk en de reputatie van een organisatie worden steeds belangrijker in de aankoopbeslissing. Organisaties hebben veel meer nodig dan een mooi logo, een vindbare website en een leuke Facebookpagina om succesvol te kunnen zijn. Moderne communicatie gaat heel ver, omdat alle media tegenwoordig met elkaar verbonden zijn. En de consument begeeft zich exact op die plek, waar alle media samenkomen. Daarom is het belangrijk dat organisaties alle communicatievormen eenduidig op elkaar afstemmen. Een organisatie kan het zich niet permitteren om in diverse media een ander beeld neer te zetten. Het zogenaamde ‘organisatie-DNA’ (of de identiteit van de organisatie), moet steeds herkenbaar terug te vinden zijn in alle media. De verschillende media vertellen dan hetzelfde verhaal en alle uitingen zijn glashelder, zowel offline als online. De cirkel moet echt rond zijn.

Do-it-yourself – Brand Your Business

Wij hebben als communicatie professionals regelmatig te maken met ondernemers of managers die worstelen met de juiste en meest effectieve profilering van hun organisatie. Vanuit die ervaring hebben wij de cursus Brand Your Business ontwikkeld, bestaande uit 5 delen die je per week in je mailbox ontvangt. De cusus is zo opgezet, dat je in 5 lessen stap voor stap helder krijgt waar de knelpunten van je communicatie en marketing precies liggen. Uiteraard leer je ook hoe je deze het beste oplost. Je leert de identiteit van je organisatie kennen en uitdragen, zowel intern als extern. Daarmee zul je die doelgroep aantrekken die jìj graag wilt, en je zult je doelen behalen; meer omzet en/of betere resultaten. Je leert je organisatie, je markt en je doelgroep door en door kennen. Je leert zien welke strategische keuzes voor jouw organisatie de juiste zijn. En je leert hoe je marketingmiddelen kunt inzetten zodat de juiste klant naar jou toe komt.

Wat ga je ontdekken:

· Organisatie-identiteit


Hoe ziet jouw bedrijfsidentiteit eruit? Of: wat is de ziel van je onderneming?

· Positionering

Hoe verover je jouw unieke plek binnen de markt?

· Strategie

Wat is je ideale klant? En wat kun je doen om die naar jou toe te laten komen?

· Communicatie

Wat hoort er nou eigenlijk bij je bedrijfscommunicatie en wat zijn de effecten ervan?

· Marketing

Hoe kun je klanten binden en verleiden tot het aankopen van jouw product?

Wij helpen ondernemers, directie en management om van hun organisatie een brand te maken. Met effectieve communicatieoplossingen waardoor organisaties beter zichtbaar zijn in de markt en meer omzet realiseren. Met een glasheldere bedrijfsidentiteit in het vizier kun je de juiste strategische keuzes maken en richting geven aan jouw toekomst. Pas dan bouw je een merkgerichte organisatie met klanten die zich verbonden voelen bij organisatie en product. Want sterke merken werken. Ze maken in brede zin het verschil. ‘Make the difference’ Wij helpen je graag op weg!

Doe NU mee, en ga direct zelf aan de slag met de branding van je organisatie
Terug naar het overzicht


Dr. Gert Baeyens, ornitholoog, auteur

Het boek over de vinkenbanen van Bloemendaal is zeker niet het eerste boek dat ik geschreven heb. NPD Communications is dan ook een van de vele vormgevers waarmee ik heb samengewerkt. Het is wel de eerste en enige met wie die samenwerking optimaal is geweest! Er kan zoveel mis gaan: 75% van de illustraties in de eerste helft van het boek, afbeeldingen te ver verwijderd van de betreffende tekst, figuren met te kleine, nagenoeg onleesbare letters erin. In dit boek is alles perfect gerealiseerd, in mooie kleuren, het goede formaat.

Tel daar bij op: alle gemaakte afspraken zijn nagekomen en wel op de gestelde tijd! Als dat niet gebeurt, sneuvelen er stukken tekst inclusief hun illustraties. Dan is het boek niet 100% wat je er als schrijver mee bedoelde. In dit geval dus wel!

Wat ook te prijzen valt, is het begrip voor de materie. Over vinkenbanen is zo weinig gepubliceerd dat bijna niemand weet wat dat zijn. Nicole Post en Maarten Jansen hebben zich de stof zo eigen gemaakt dat zij ook de productondersteuning konden verzorgen: de instructies aan de drukker en de boekhandels, de marketing in het algemeen. NPD Communications bieden dus veel meer dan allleen maar vormgeving. Jammer dat ik (nog) geen plannen heb voor een nieuw boek samen met hen!

Dr. Gert Baeyens, ornitholoog, auteur