EEN KLANT VOOR JE WINNEN, BEGINT MET EEN GOED GEVOEL

Marketing, hoe zet je jezelf in de markt?

Datum : 13-03-2018

Als ondernemer wil je natuurlijk niets liever dan dat je ideale klanten jou online weten vinden, en dat de aanvragen continue binnen blijven stromen. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar dit proces gaat bij de meeste ondernemingen niet vanzelf.

Marketing is in mijn ogen het bedenken van de manier waarop je een product of dienst verkoopt of in de markt zet. Het laat zien hoe je product/dienst er uit, wat je usp’s zijn, aan welke mensen je het wilt verkopen, enzovoort. Op welke manier zet je het in de markt, met welke mensen en middelen en via welke media?

Verreweg het grootste deel van wat we doen, doen we onbewust. In de psychologie wordt er zelfs vanuit gegaan van een verdeling van 95% onbewust tegenover 5% bewust handelen. Ons onderbewuste wordt gevoed door aanleg, herinneringen, aangeleerd gedrag, ervaringen, trauma’s etc. En dat bepaalt voor een groot deel ons handelen. Onbewust. Slechts 5% van het menselijk gedrag is bewust en gepland. Daarom ook onthouden mensen emotioneel geladen situaties en onderwerpen veel beter.

'Gedrag wordt niet bepaald door ratio, maar door emotie'

Niet gekozen gedrag wordt bepaald door twee dingen: pijn en plezier. We proberen zo veel mogelijk pijn te vermijden. En vragen ons af: Doet het me pijn of gaat het iets plezierigs opleveren.


Marketing = psychologie en strategie
Strategie zijn de keuzes die je maakt in je onderneming. Intern moet je helder krijgen 'Wat de kern is van je bedrijf'? 'Wat jouw rol daarin is'? 'Wat is je toegevoegde waarde binnen de organisatie'? Als je de vertaling maakt naar de externe communicatie gaat het over welke marketing- en communicatiemiddelen ga je inzetten. Denk aan: 'Hoe richt je je website klantvriendelijk in?, of 'Wat ga ik voor berichten posten op welke social media?

Als je je doelgroep helder en concreet hebt, je weet wie ze zijn en waar ze zich bevinden weet je ook welke pijn jij voor je klanten oplost. En welk plezier hen dat oplevert. Welke wensen help jij je klanten te realiseren?

Voorbeeld vanuit NPD Communications: de pijn bij onze klanten is dat zij een communicatie probleem hebben, bijv. 'Mijn website klopt niet en ik ben niet vindbaar online'. Het plezier is dat wij onze klanten helpen met effectieve communicatie, hun probleem uit handen nemen zodat zij meer tijd kunnen besteden aan waar zij goed in zijn nl. hun expertise. De 'pijn' en het 'plezier' zijn beide de basis van je externe communicatie.


Positioneren leidt tot loyale klant
Vroeger was het vooral van belang om naamsbekendheid te verwerven. Hoe meer mensen je product kenden, des te meer klanten je had. Tegenwoordig is de concurrentie dusdanig, dat loyaliteit en affiniteit veel belangrijker zijn geworden. Affiniteit zorgt voor een gevoel van verbondenheid van de consument of medewerker met jouw dienst of organisatie. Ze kiezen, vooral dus door hun onderbewuste gedreven, bewust voor jou en niet voor de concurrent. Hiermee krijg je een onderscheidende, relevante en geloofwaardige positie in het brein van je ideale doelgroep. Dat heet positionering.

Een belangrijk onderdeel van positionering is imago. Imago is het beeld dat de buitenwereld van je heeft. Het omvat alles waaraan mensen een merk kunnen herkennen. Denk aan woorden, beelden, design en gedrag. Als een organisatie vanuit oprechtheid weet te overtuigen en iemand benadert op zijn positieve gevoelens, zal die persoon zich aangetrokken voelen door de organisatie en het merk. Dat bindt de klant, hij wordt loyaal. En net zoals de organisatie zelf ook doet, draagt de doelgroep dat goede gevoel uit naar buiten toe en wordt ambassadeur van de organisatie; anderen zullen dan volgen.


Dat ‘goede gevoel’

Het is voor organisaties dus enorm belangrijk om zich te richten op dat onbewuste, dat ‘goede gevoel’. Om associaties op te wekken met gebeurtenissen, situaties of producten waar de doelgroep een goed gevoel bij heeft. Denk bijvoorbeeld aan het merk Interpolis. Het haakt in op het wantrouwen van mensen richting verzekeraars met hun kleine lettertjes. De kreet ‘Glashelder’ schiet dat gevoel uit het water, het wekt meteen vertrouwen. En wat we al eerder aanhaalden; het is belangrijk om zowel intern als extern uit te dragen waar je als organisatie voor staat.

Hoe staat het met de marketing plannen binnen jouw organisatie?

Heb je ondersteuning nodig om je marketing strategie nu eens echt helder te formuleren en te communiceren?

We helpen je graag met met betekenis, zichtbaarheid in de markt, betere klanten en meer omzet!
Terug naar het overzicht


Anne-Marie van den Bosch, Sales Manager, Kerger & Co.B.V.

Denk je in: je bedrijf bestaat 100 jaar en je kijkt na je SWOT analyse om je heen waar je eigenlijk staat……. dan kun je je realiseren dat ondanks je goede reputatie het hoog tijd is voor vernieuwing. Met ''Brand your business'' brengen Nicole en Maarten een roadmap in kaart die je stapsgewijs begeleid in benoemen en bouwen van je bedrijfs-DNA: wie zijn we en waar staan we voor? Waar doen we het voor en wat is jouw rol daarin? ''Zichtbaar zijn en blijven voor onze klanten'' onze tweede eeuw in, uitdragen wat we al 100 jaar goed doen maar ook waar wij ontwikkelen zodat onze marktpositie sterk blijft. Samen met een schitterende restyling van ons logo en advies/tips in een nieuwe bedrijfsuitstraling zijn we fris een nieuwe proactieve fase ingestapt. Ook voor bedrijven die al langer bestaan en zoekende zijn in ''loslaten en het nieuwe omarmen'' is NPD Communications een geduldige maar doelgerichte partner die bewaakt dat het ontwikkelde Brand professioneel uitgerold wordt.

Anne-Marie van den Bosch, Sales Manager, Kerger & Co.B.V.