EEN KLANT VOOR JE WINNEN, BEGINT MET EEN GOED GEVOEL

De kunst van klanten naar je toe laten komen

Datum : 22-01-2018

De kracht van social selling, online marketing en social media

Voor een klant van ons hebben we de laatste maanden gewerkt aan een online campagne: 'No Sugar Challenge', een 40 dagen online cursus naar een suikervrije lifestyle. Door middel van marketing via internet waarbij een website met een inhoudelijk goed verhaal heel essentieel is. En een goede mailinglist met potentiële opdrachtgevers. Maar ook je vindbaarheid op internet en hoe je actieve zoekers naar jouw website leidt. We gaan eens inzoomen op de kracht van social selling.

Wat is ‘social selling’ nu precies?

Social selling vervangt niet de oude manier van verkopen. Netwerken blijft bestaan, aan tafel zitten en praten met je klanten blijft bestaan, fysiek contact en gewoon ouderwets de telefoon oppakken blijft bestaan. De komst van social selling is juist goed nieuws. Het versterkt alleen maar je huidige aanpak. Social selling vervangt niet per se je huidige processen, het versterkt ze. Sales en marketing komen hierin samen en zet jou als persoon centraal. Klanten accepteren namelijk niet langer de harde verkoopskills van menig verkoper. Klanten reageren niet meer uit zichzelf op (te) dure marketingcampagnes gemaakt door marketeers die veel te weinig klantbeleving kennen.

Social selling is de kunst van klanten naar je toe laten komen. Jij staat als merk, je BRAND centraal in dit proces. Jij deelt online kennis via een aantal social mediakanalen waar je klant zich begeeft en jij gaat de interactie aan met je volgers. Het doel is waarde creëren, nieuwsgierigheid wekken, kennis delen en online zaadjes planten in de hoofden van je potentële nieuwe klanten. Je draait het traditionele verkoopproces om en kunt op een warme wijze je doelgroep uiteindelijk benaderen om tot een afspraak te komen.

Met social seling benader je een groter deel van de markt. Waar traditionele marketing en sales focust op 3% van de markt die direct zijn portemonee wil trekken, kan je die latente koopbehoefte bij 77% van alle mensen alsnog aanwakkeren.

Know - Like - Trust factor

Wat zou het mooi zijn wanneer je een bezoeker op jouw website krijgt, deze gelijk jouw product of dienst afneemt van 997 Euro. Helaas werkt het niet zo. Je moet eest de 'know, like en trust factor' online opbouwen met je websitebezoeker. Hierbij is stap één om het e-mailadres te vergaren en de bezoeker op je mailinglijst te krijgen. Staan ze eenmaal op je mailinglijst dan kun je geautomatiseerd gaan werken aan de know, like en trust factor.

Online gevonden worden door je ideale klant

Even terug naar de online campagne 'No Sugar Challenge'. De nieuwe website is in de lucht, maar hoe krijg je nu klanten van 'koud naar warm' om je online product of dienst te verkopen? We starten met een gratis weggever op Facebook. Middels een betaalde advertentie op Facebook kan je gericht je doelgroep een gratis 3-daagse No Sugar Try-out aanbieden om te downloaden. Als tegenprestatie ontvang je van de tegenpartij hun naam en e-mailadres. Wij Nederlanders vinden het niet meer dan normaal om iets terug te doen wanneer je gratis je kennis kunt vergroten. En via deze weg bouw je een mailinglijst op met potentiële klanten. Dit noemen we het verkrijgen van leads.

Vertrouwen krijg je door social proof

Een aantal dagen na de download van de gratis weggever mailen we de leads hoe het hun is vergaan met de try-out, en communiceren dat de 3-daagse een voorproefje is op de No Sugar Challenge. De NSC is een online cursus van 40 dagen waarbij je elke week een werkboek download met een dagprogramma, weekmenu's, een boodschappenlijst, en tussentijds ontvang je tips via mails. Eventueel kan je online een personal coach erbij boeken als up-sell. We doen een onweerstaanbaar aanbod naar de leads. Bij geen respons herhalen we nogmaals deze mail met ons aanbod. Dit heet e-mail marketing. Door middel van e-mailmarketing blijf je de personen volgen die interesse hebben getoond in je organisatie, product of dienst. E-mailmarketing zorgt voor meer traffic naar je website, het stimuleren van verkoop, laagdrempelige communicatie en het verhogen van klanttevredenheid.

Ondertussen begint je lead al aardig warm te worden doordat zij je ondertussen al een beetje leren kennen, ze je product of dienst leuk vinden, vinden je authentiek en beginnen ze je te vertrouwen, je doelgroep zegt: "die begrijpt mij". Vertrouwen krijg je weer door social proof. Ze worden ambassadeurs, omdat ze erg tevreden zijn over je product of dienst. Het is belangrijk dat klanten je expertise regelmatig online voorbij zien komen, de kans is groot dat je hiermee op het juiste moment inspeelt op zijn behoeften.

'Adapt or die’

Over een aantal jaar zal het afzetgebied voor onze producten of diensten alleen nog online plaatsvinden. Tijden zijn verandert en de ontwikkelingen gaan heel snel. Succesvol internetondernemer Eelco de Boer zegt zelfs: ‘Adapt or die’ waarmee hij bedoelt: pas je aan of stop er mee. In Amerika is een online lesprogramma of een webinar de normaalste zaak van de wereld om via online en e-mail marketing klanten te binden en te verleiden tot verkoop.

Online marketing campagne

Op dit moment is Facebook advertising in combinatie met e-mailmarketing de weg naar de meeste omzet voor je bedrijf. Je begint met het uitzetten van een strategie samen met een professional op het gebied van online marketing.

 
Terug naar het overzicht


Anne-Marie van den Bosch, Sales Manager, Kerger & Co.B.V.

Denk je in: je bedrijf bestaat 100 jaar en je kijkt na je SWOT analyse om je heen waar je eigenlijk staat……. dan kun je je realiseren dat ondanks je goede reputatie het hoog tijd is voor vernieuwing. Met ''Brand your business'' brengen Nicole en Maarten een roadmap in kaart die je stapsgewijs begeleid in benoemen en bouwen van je bedrijfs-DNA: wie zijn we en waar staan we voor? Waar doen we het voor en wat is jouw rol daarin? ''Zichtbaar zijn en blijven voor onze klanten'' onze tweede eeuw in, uitdragen wat we al 100 jaar goed doen maar ook waar wij ontwikkelen zodat onze marktpositie sterk blijft. Samen met een schitterende restyling van ons logo en advies/tips in een nieuwe bedrijfsuitstraling zijn we fris een nieuwe proactieve fase ingestapt. Ook voor bedrijven die al langer bestaan en zoekende zijn in ''loslaten en het nieuwe omarmen'' is NPD Communications een geduldige maar doelgerichte partner die bewaakt dat het ontwikkelde Brand professioneel uitgerold wordt.

Anne-Marie van den Bosch, Sales Manager, Kerger & Co.B.V.